mandag den 23. juni 2008

En (næsten) gratis computer

Jeg har lige fået en ny computer. Og inspireret af den afsindige omkostning jeg havde på den sidste jeg fik - og den Internet-adgang jeg siden har fået - har jeg været kreativ.

Så jeg har fået mig en ny computer fuld af programmer - for det det har kostet mig at købe Windows til den.

Antivirus - AVG gratis. Glimrende program. I den gratis version skal man selv huske at opdatere definitionerne fra tid til anden - men programmet i sig selv er meget lettere og blidere ved computeren end Norton som jeg købte til den bærbare. Computeren står ikke og knurrer i adskillige minutter ved opstart (som den gør ved Norton) - og den kører ikke i mange, mange timer ved en komplet skanning (selv om det sikkert ændrer sig efterhånden som jeg får fyldt to harddiske på 250 GB op...

Firewall - Zone Alarm. Også et fremragende program. Den blokerer adgange uden bøvl og brok, og det er lige så nemt at give programmer tilladelse til at gå on-line som det er med Norton. Og så fylder den en brøkdel af Norton.

Office-programmer. Okay, det er lidt snyd. Jeg købte mig heller ikke til Word på min bærbare, men downloadede simpelthen OpenOffice fra nettet - ganske gratis. OpenOffice er et rigtig godt alternativ til Microsoft Office. Word-delen ligner så meget at brugen er ganske smertefri - og så er OpenOffice god til ikke at være så irriterende som Word.

Browser. Okay, ja, Internet Explorer følger selvfølgelig med Windows. Men jeg foretrækker nu allievel Firefox 3. Meget hurtigere, meget mere fleksibel. Og så kan man downloade en masse tilføjelser som bare gør livet på nettet meget nemmere.

Billed-behandling. Her har jeg så bidt i det "sure æble" og købt mig til Paint Shop Pro. Mest fordi jeg foretrækker det frem for Photoshop. Og får jeg behov for at bruge grafik i Photoshop... ja, så er det gratis GIMP jo et godt alternativ...

CD-brænding. ImgBurn. Gratis - og mere enkelt og ligetil end fx. Nero. Det er det jeg holder af ved gratisprogrammer. Mange af dem er så enkle at gå til at de sætter betalingsprogrammerne til vægs udelukkende på deres bruger-venlighed.

Zip-udpakker. ExtractNow. Jeg slipper aldrig af med ExtractNow! Det er det bedste, mest elegante lille program. Godt 800KB i download-størrelse er både download og installering overstået på omkring et blinks tid. Fantastisk! Let's face it - vi har jo ikke lyst til at fylde computeren op med programmer - vel?

Medie-afspilning. Og igen følger Windows Media Player med Windows. Still... På min musik-USB har jeg XmPlay som ikke fylder mere end en sangs penge - igen, jeg er jo interesseret i at have så meget musik som muligt på min USB. I Windows bruger jeg JetAudio som uden at beklage sig afspiller diverse video- og lyd-formater. Ulig WMP som tit og ofte melder om fejl i kodecs og lignende...

Og så kan jeg selvfølgelig varmt anbefale bibliotekerne som spil-leverandører... Nu mangler vi bare at få indført gratis download af spil tilsvarende Netmusik... :-D