onsdag den 20. august 2008

Mobilt bibliotek

Efter at have læst om Københavns Strandbiblioteker, fik jeg en idé.

Strandbibliotekerne er en rigtig fin idé - men det kan være svært for mange biblioteker at mønstre nok folk i sommerperioden til at kunne undvære personer til at tage til stranden.

Men hvis man først har udstyret til at komme ud af biblioteket... hvis man først er blevet mobil... så er mulighederne mange.

Det lokale center, for eksempel. Få en aftale med center-ledelsen, om at I må komme fra tid til anden. Det behøver ikke være noget skemalagt - men kan være noget mere frit og frejdigt. Det handler ikke om at folk skal komme i centret for at få noget fra biblioteket - det handler om at folk der er i centret kan få et bibliotekstilbud.

Eller den lokale brugs. Eller banegården i myldre-tiden. Hvem ved - hvis man spørger kan det jo være man får et ja. Det er jo ikke fordi vi vil sælge noget, eller gå butikken i bedene.

Forestil dig at du tager en kollega under armen. I tager bibliotekets jakke/trøje/kasket på, tager en taske med bøger, tager tasken med udstyr - og så går I.

I centret stiller I jer op med jeres bøger. Måske har I investeret i den slags udstyr som man bruger på messer, så I kan stille et lille bord op. Måske gør I noget sæson-specifikt. Om efteråret har I fx. et neg med, eller en kurv med svampe. Gerne noget der gør at folk stopper op og spørger hvad dét nu går ud på.

Forhåbentlig vil nogen lade sig friste af at få en film eller en bog med sig hjem. Og selv om de aldrig har lånt på biblioteket før, gør det mobile udstyr at de bliver lagt ind som lånere - fuldstændig som man ville gøre det hjemme på biblioteket.

De nye lånere har fået en forsmag på biblioteket. "Heey - det er da ikke så kedeligt endda." "Vidste du at biblioteket også låner spil ud?" Og frem for alt: "Wow - de er da ikke så farlige de der bibliotekarer. De er faktisk til at snakke med!"

Det handler om reklame. Men det handler først og fremmest om at komme i kontakt med borgere som aldrig har sat deres ben på biblioteket. Måske ikke fordi de ikke ved nok - men snarere fordi de aldrig er kommet på biblioteket. De har aldrig krydset den dørtærskel der er så forbistret høj første gang.

Det handler om at vi krydser dørtærsklen for dem - og rækker hånden ud.