fredag den 13. november 2009

Åbent brev til PostDanmark

Kære PostDanmark,

Det var med stor ærgelse at jeg kunne konstatere at post-betjeningen i Haarby igen er blevet dårligere.

Fra et godt posthus til en kasse på den lokale Shell-tank - hverdage fra 12-17 - og nu senest endnu en reduktion i åbningstiden så pakker fremover kun kan afhentes mellem 14 og 17 på hverdage.

Ikke nok med at det er et komplet mysterium for mig hvorfor I konstant hæver priserne på breve og pakker - når man tager jeres årligt tilbagevendende rekord-overskud på regnskabet i betragtning - det er også uforståeligt hvorfor I i den grad skal give jeres brugere en så dårlig behandling.

Der er aldrig blevet handlet så meget over nettet som der bliver i disse tider. Det skulle man tro PostDanmark var glade for. Man skulle tro at det kunne spæde til den slunkne kasse at vi bestiller pakke efter pakke on-line - men i stedet må man så opleve at det bliver sværere og sværere at få lov til at afhente de pakker man har betalt i dyre domme for at få sendt.

Jeg hører hvad I siger; at I skal ruste jer til en liberalisering af postmarkedet - men kære venner: Det gør man altså ikke ved at irritere og besvære kunderne mest muligt!

Med venlig hilsen

Anne-Lise Krogh Andersen

tirsdag den 21. juli 2009

Alpha og Beta - eller hvordan du får en ny hjemmeside uden problemer.

Odense Centralbiblioteks nye hjemmeside får hug af brugerne fordi den ikke virker. Odense centralbibliotek forsvarer sig med at den jo, helt tydeligt, er i beta.

Begge parter har ret - men brugerne har mere ret end biblioteket.

Når du går i gang med et IT-projekt er der to udtryk man skal være opmærksom på - Alpha og Beta.

Alpha er den første version af projektet. På dette stade fungerer fx. hjemmesiden kun på helt grundlæggende områder, og det er acceptabelt at nogle områder endnu ikke virker. At man fx. endnu ikke kan reservere.

Så længe hjemmesiden er i Alpha vil kun udviklerne, køberne og udvalgte testere se den. Den er endnu ikke sendt ud i verden, endnu ikke tilgængelig for de kommende brugere.

Beta er anden version af projektet. Udtrykket er blevet verdenskendt på grund af Google hvis services som fx. gmail har været i beta i mange, mange år.

Projektet kan være i lukket beta - hvilket betyder at det endnu ikke er lagt ud generelt, men at man har udvalgt nogle kommende brugere til at prøve systemet af under virkelige forhold. Alternativt kan man tilbyde brugerne at de kan melde sig til en lukket beta. Det betyder at hjemmesiden virker, og at udviklerne ønsker testere som kan sikre sig at alle de basale funktioner virker før hjemmesiden bliver offentliggjort.

Projektet kan også være i en åben beta - som Gmail var i rigtig lang tid. En åben beta betyder at siden ligger der, og fungerer - men at udgiverne af hjemmesiden endnu ikke garanterer at alt fungerer 100%, 100% af tiden.

Problemet med Odense Centralbiblioteks nye hjemmeside er at det ser ud som om de har sendt en alpha-version ud som en åben beta. Der er helt basale funktionaliteter i en bibliotekshjemmeside (at søge og reservere materialer, for at nævne bare to) som endnu ikke fungerer. Det er et typisk tegn på en alpha-version - mens lånerne der kender konceptet om en åben beta fra Gmail, forventer en funktionsdygtig hjemmeside.

Samtidig virker det ikke som om Odense Centralbibliotek helt har forstået princippet i en åben beta - nemlig at brugerne ikke bare kan, men skal klage over de ting der ikke fungerer.

Jeg er ked af at sige det, for Odense Centralbiblioteks nye hjemmeside ser meget lovende ud - men det er en ommer!