onsdag den 27. februar 2008

Gode gerninger - og en hovedpine!

Freerice er utvivlsomt en rigtig god ting at spilde sin tid med - men behøver man få så ondt i hovedet af det? Jeg kan da godt afsløre at engelskkundskaberne bliver sat på en prøve så jeg er glad for at kende flere obskure danske betegnelser; at jeg har set House (for læge-latinen); samt at jeg for nylig har set Hornblower, som giver en del gamle maritime udtryk.

Jamen, hvad mener du at du ikke har prøvet Freerice endnu? Gå! Prøv! Giv nogle riskorn til verdens sultne.

mandag den 25. februar 2008

Kvinder og computerspil

Ja, jeg er feminist. Det er ingen hemmelighed. Men det kan stadig overraske mig hvor stærkt jeg kan reagere, når jeg møder køns-fordomme.

Det gjorde jeg i dag. I en lektørudtalelse, no less! Et rigtig godt skydespil til "store drenge og voksne mænd." Dén fik jeg godt nok galt i halsen.

Hvad?! Kvinder er kun interesserede i The Sims og andre tøze-spil med dyr og mennesker - og ingen vold - eller hvad?

Jeg kender rigtig mange kvinder - faktisk alle de kvinder jeg kender der spiller - som kan li' et godt skydespil fra tid til anden. Som har nøjagtig lige så stort behov for at afreagere dagens frustrationer med hjælp fra store skydevåben. Og som synes det er skægt at meje folk ned i hobetal - så længe det selvfølgelig kun er for sjov.

Så kan vi ikke godt enes om at køns-kvoteringen i vores samfund er en skidt idé. Jeg vil ikke bedømmes for hvad jeg kan og ikke kan baseret på mit køn - lige som jeg siden mine tidligste år har gjort oprør mod den idé at mine interesser skulle være baseret på mit køn. Nej, jeg har aldrig syntes at baby-dukker var sjove - til gengæld har jeg altid fundet fjernstyrede biler fascinerende.

Nej, jeg ser ikke Årgang 0... til gengæld sidder jeg klistret til skærmen når der køres Formel 1.

Gør det mig til et dårligt menneske? Det håber jeg sandelig ikke. Gør det mig til en dårlig kvinde? Usædvanlig, måske. Mærkelig - helt sikkert. Men jeg vil meget hellere bedømmes på mine evner end på mit køn.

tirsdag den 19. februar 2008

Hvor ville jeg ønske...

At vores Web-OPAC'er var noget mere interaktive og - for nu at bruge et fortærsket udtryk - web 2.0.

Men kan du ikke forestille dig det? En frugtbar hybrid mellem vores gammelkendte og - lad os nu sige det som det er - ret kedelige OPAC'er, og de bedste services fra nettet.

To af de ting vores lånere rigtig tit spørger om er: Hvad har jeg lånt før? og: Har du noget der ligner? Hvad med at få muligheden for at besvare de spørgsmål integreret i vores OPAC?

Lad os drømme...

Når du logger dig på bibliotekets OPAC, så får du mulighed for at oprette en hylde med de bøger du har læst, og som du gerne vil kunne huske. Du får mulighed for at vælge bøger, annotere dem, klikke dem af du selv ejer - og du får mulighed for at vælge hvilke af bøgerne på din hylde du vil gøre offentlige - d.v.s. hvilke af bøgerne du gerne vil have stående på den hylde som alle kan se.

Når du surfer rundt i bibliotekets materialebestand, så får du mulighed for at skrive anmeldelser - eller bare en kort kommentar. Her kan du skrive en større afhandling om hvorfor den nyeste bog om ungdomskulturen i 60'erne er så inderligt forkert! - eller du kan skrive to sætninger om den bedste bog du nogen sinde har læst. Og via kommentarerne kan du samtidig komme i dialog med andre lånere.

Du kan også gå ind og skrive en lille liste med 'bøger der ligner'. Så hvis nu du er ekspert på bøger der ligner Knud Holtens Alex-bøger, ja, så kan du hjælpe andre med at finde noget der ligner.

Og på den måde bliver du også selv hjulpet. Når du går ind på en bog får du en liste over brugere der har denne bog på deres offentlige hylde. Du får en liste over 'bøger der ligner'-lister med denne bog på - og du kan med det samme se om der er nogen lånere der har haft en holdning til bogen.

Og i dette indlæg bruger jeg naturligvis 'bøger' og 'bogen' som synonymer for 'materialer'. En sådan brug af vores OPAC skal naturligvis ikke indskrænkes til udelukkende bøger.

tirsdag den 12. februar 2008

Bibliotekets fremtid

Jeg skal da ærligt være ved at debatten lige nu bekymrer mig.

Det bekymrer mig at politikere fra begge sider af folketingssalen - inklusiv vores kulturminister! - går på banen og siger at de er villige til at revidere biblioteksloven, så bøger bliver det eneste medie bibliotekerne skal have.

Det bekymrer mig næsten lige så meget at forfatterne åbenbart ser bibliotekerne som deres eneste mulighed for at få udgivet smalle bøger i Danmark - eller, alternativt, at kunne leve af deres metier, hvis de ikke lige hedder Leif Davidsen.

Men mest af alt bekymrer det mig at bibliotekerne lader denne mulighed glide forbi og næsten udelukkende reagerer defensivt.

Lad os dog være proaktive! Lad os drømme, som biblioteks-personale. Lad os prøve at formulere vores bedste drøm om biblioteket i fremtiden, og formidle den drøm videre til politikerne. Både de lokale og de nationale.