tirsdag den 19. februar 2008

Hvor ville jeg ønske...

At vores Web-OPAC'er var noget mere interaktive og - for nu at bruge et fortærsket udtryk - web 2.0.

Men kan du ikke forestille dig det? En frugtbar hybrid mellem vores gammelkendte og - lad os nu sige det som det er - ret kedelige OPAC'er, og de bedste services fra nettet.

To af de ting vores lånere rigtig tit spørger om er: Hvad har jeg lånt før? og: Har du noget der ligner? Hvad med at få muligheden for at besvare de spørgsmål integreret i vores OPAC?

Lad os drømme...

Når du logger dig på bibliotekets OPAC, så får du mulighed for at oprette en hylde med de bøger du har læst, og som du gerne vil kunne huske. Du får mulighed for at vælge bøger, annotere dem, klikke dem af du selv ejer - og du får mulighed for at vælge hvilke af bøgerne på din hylde du vil gøre offentlige - d.v.s. hvilke af bøgerne du gerne vil have stående på den hylde som alle kan se.

Når du surfer rundt i bibliotekets materialebestand, så får du mulighed for at skrive anmeldelser - eller bare en kort kommentar. Her kan du skrive en større afhandling om hvorfor den nyeste bog om ungdomskulturen i 60'erne er så inderligt forkert! - eller du kan skrive to sætninger om den bedste bog du nogen sinde har læst. Og via kommentarerne kan du samtidig komme i dialog med andre lånere.

Du kan også gå ind og skrive en lille liste med 'bøger der ligner'. Så hvis nu du er ekspert på bøger der ligner Knud Holtens Alex-bøger, ja, så kan du hjælpe andre med at finde noget der ligner.

Og på den måde bliver du også selv hjulpet. Når du går ind på en bog får du en liste over brugere der har denne bog på deres offentlige hylde. Du får en liste over 'bøger der ligner'-lister med denne bog på - og du kan med det samme se om der er nogen lånere der har haft en holdning til bogen.

Og i dette indlæg bruger jeg naturligvis 'bøger' og 'bogen' som synonymer for 'materialer'. En sådan brug af vores OPAC skal naturligvis ikke indskrænkes til udelukkende bøger.

Ingen kommentarer: